İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda Adalet Bakanı Tunç’un Açıklamaları
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen İstanbul 2 No’lu Baro Genel Kurulu’nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, avukatlarla ilgili gelecekte gerçekleştirecekleri çeşitli projeleri duyurdu.
Avukatlık Kanunu Üzerinde Çalışmalar
Bakan Tunç, Avukatlık Kanunu ile ilgili mevcut çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bilim komisyonunun bu konudaki faaliyetlerinin sürdüğünü ve çalışmalar belli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuna sunulacağını ifade etti.
Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi Hazırlıkları
Bakan, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin dördüncüsünün hazırlanmakta olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son hali verildikten sonra bu belgeyi kamuoyuyla paylaşacağını açıkladı. Bu belgede yargının günümüzdeki sorunlarına yönelik önemli düzenlemelerin yer alacağına dikkat çekti:
- “Geciken adalet, adalet değildir. Davaların uzatılmaması gerekiyor.”
- “Duruşmaların uzun süreler bekletilmeden yapılması şarttır.”
- “Ara kararların hızlı bir şekilde verilmesi gerekmektedir.”
Ceza Adaleti Sistemine Dair Vurgular
Bakan Tunç, ceza adaleti sistemine dair son günlerde oluşan algının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Suç işleyenlerin tekrar suç işlememesi için cezaevlerinde rehabilitasyon çalışmalarına önem verdiklerini belirtti.
Denetimli Serbestlik Uygulamaları Üzerine Çalışmalar
Ayrıca, iki yılın altında hapis cezasına çarptırılanların denetimli serbestlikten yararlanabilmeleri için gerekli süre zarfında cezaevinde kalmaları gerektiği üzerinde durdu ve bu sürenin belirlenmesinin milletvekillerinin takdirinde olduğunu ifade etti.
Demokratik Bir Anayasa İhtiyacı
Bilişim suçlarıyla mücadele için önleyici tedbirlerin alınması gerektiğine de değinen Bakan Tunç, Türkiye’nin demokratik ve katılımcı bir anayasaya sahip olması gerektiğini savundu:
- “Darbeciler tarafından yazılmış bir anayasa ile yolumuza devam etmek ülkemize yakışmıyor.”
- “Yeni anayasa ile vesayetçi ruhun arındırılması mümkün olacaktır.”
Sosyal Sözleşme Oluşturma Vizyonu
Tunç, yüksek standartlı demokrasiyi sağlamak adına yapılan reformların önemini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
“Eğer yeni anayasayı başarabilirsek büyük bir toplumsal sözleşme kurmuş olacağız.”
Yargıda Hızlandırma İhtiyacı
Bakan Tunç ayrıca yargının hızlandırılması konusunda sadeleştirme yapılması gerektiğinin altını çizdi. Genç meslektaşlarının kendileri için önemli olduğunu dile getirerek vatandaşlara en kaliteli yargı hizmetini sunmak adına mücadele edeceklerini söyledi.
Sokak Güvenliği Algısı Üzerine Değerlendirmeler
Tunç, Türkiye’de sokak güvenliği konusunda olumsuz algılar oluşturmaya çalışanlara fırsat vermeyeceklerini belirterek suçla mücadelede kararlılıklarını sürdüreceklerini ifade etti.
Küresel Sorunlar ve Uluslararası Adalet Mücadelesi
Ayrıca Filistin’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak uluslararası platformlarda yürütülen çalışmalara da değindi. Gazze’de yaşanan olaylar karşısında Türkiye’nin uluslararası mahkemelerde aktif rol aldığını hatırlattı:
“Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sunduğumuz delillerle hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz.”
Tüm bu açıklamalar ışığında Bakan Yılmaz Tunç’un hedefi; hukukun üstünlüğünü esas alan öngörülebilir bir adalet sistemi oluşturmak olarak öne çıkıyor. İstanbul 2 Nolu Baro’nun destekleri için teşekkür eden Bakan Tunç, baro seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diledi.